Doğru Ürün & Doğru Montaj Sonuç Memnuniyet
Otogaz sistemleri montajında en önemli konu hangi otogaz sistemin hangi motora uygun olduğunu tespit edilmesidir.Otogaz sistemleri araca ehliyetli ve tecrübeli servislerce montaj yapılması memnuniyet için ilk şarttır.Doğru ürün tespitinden daha önemlisi montaj kalitesidir.Kaliteli bir ürün ve kaliteli bir montaj sorunsuz otogaz kullanımını getirmektedir..
2009 model ve üzeri araçlarda kullanılan hafif – alaşımlı supap teknolojisine sahip motorlar kullanılmaktadır.Bu motorların kullanılma sebebi egzoz emisyon değerlerini Euro V ve EURO VI normlarına çekebilmektir. Hyundai accent blue,elentra,Opel astra,insignıa,chevrolet cruze,Kia sportage,Hyundau tucson vb 2009 ve üzeri pek çok araçta bu motor teknolojisi kullanılmıştır.
Bu motor teknolojisine sahip araçlarda otogaz sistemi kullanılırken supap ve supap yatakları alaşımlı olduğu için ısı artışı olmaması istenir.Bu yüzden euro V motora sahip araçlarda otogaz sistemi seçerken yüksek supap hızını yakalayabilen bir ürün tercih edilmesi ve montaj normlarına uyulması gerekir .Servislerimizde montajını yaptığımız otogaz sistemleri arasında bu özelliği en iyi yakalayan ve bu tip motorlara en uyumlu lpg kiti PRINS SILVER-LINE VE VSI2 otogaz kitleri, BRC MY011 sıralı otogaz kitleri ,Lovato OBDII akıllı kit ve ATİKER GOLD akıllı sıralı Otogaz montaj kitleridir.
Yapılan ar-ge çalışmaları ve testler neticesinde euro V ve Euro VI motorlarda lpg kullanımında motor içi ısısının belirlenen sınırlar içinde kaldığı tespit edilmiştir. Yapmış olduğumuz montajlardan aldığımız olumlu geri dönüşlerde bize aracın motor yapısına uygun kit seçilip doğru montaj yapıldığı takdirde uzun yıllar sorunsuz kullanım sağlandığını gösteriyor. Aracınıza uygun otogaz lpg kitini seçerken lütfen mühendis ve ustalarımızın önerilerini dikkate alınız. Unutmayalım ki doğru ürün+doğru işçilik başarı ve verim getirecektir.
Arıza ikaz işiği yandığı halde otogaz kullanımına devam edilmemesi ve yetkili otogaz servisine giderek sorunun giderilmesi gerekmektedir…
Kazançlı ve keyifli sürüşler..
Comments (4)
LPG’ye teşvik şart
LPG’deki vergi adaletsizliğine dikkat çeken İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, sektörün daralmasına rağmen hızla büyüyen otogaz pazarının sayesinde girdi sağladıklarını söyledi. Şiper “İngiltere’de devlet LPG dönüşümünü 1500 pounda kadar sübvanse ediyor. O nedenle Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde otogaz vergisi de düşük” diye konuştu.
http://www.yenisafak.com.tr/otomobil/lpgye-tesvik-sart-45200
LPG, ‘destek yakıt’ olarak teşvik bekliyor
Bugün stratejik bir ürün haline gelen doğalgazın da bir gün tükeneceğini savunan LPG sektörü, bu yüzden daha ucuz ve çevreci olan LPG’nin destek yakıt olarak teşvik edilmesini istiyor.
FAHRİ SARRAFOĞLU
İstanbul Ticaret Odası LPG Sıvı Gazlar ve Otogaz Montaj Servisleri Meslek Komitesi Başkanı Erkan Kınacı, sektörün makro düzeyde somut bir yol haritasına acil ihtiyaç duyduğunu söyledi. LPG’nin (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) çevre dostu olduğunu, pekçok hidrokarbona göre karbon-hidrojen oranının düşük kaldığını belirten Kınacı, “Bugünkü karbon salınımının 2020 yılında yüzde 20 azaltılması hedeflenmekle birlikte çok önemli bir alternatif kaynak olan LPG’nin tüplü ve dökme segmentteki piyasa gelişimini daraltan anlamda olumsuzluklar söz konusu“ dedi.
Kırsal alanda veya metropollerin varoşlarında yaşayan dar gelirli tüketicilerle, henüz doğalgaz bağlanmamış işletmelerin LPG kullanmaları yönünde teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Kınacı, “Bu bölgelerde doğalgaz kullanımı az. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin de mutabakatı doğrultusunda bu tür mahallerde dökme ve tüplü LPG kullanımına doğalgazla eşdeğer vergisel desteklerle olanak tanınmalı. Doğalgaz bağlanmamış işletmelerin gelişimi ve rekabet edebilmeleri için diğer yakıtlara tanınan vergi teşvikleri LPG için de tanınmalı” diye konuştu.
Kınacı, doğalgazın stratejik bir ürün haline geldiğini, ancak kesintiye uğrayabileceği dönemlerin de düşünülerek LPG ikamesinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Kınacı, son olarak da, “LPG yedekleme ünitelerinin özendirilmesi için mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarında LPG’nin destek yakıt olarak teşvik edilmesi için prosedürün belirlenmesini istiyoruz” şeklinde talepte bulundu.
* * *
AB, otogaz kullanımını teşvik ediyor
“Türkiye’nin, sadece daha fazla enerjiye değil, daha fazla çeşitte enerjiye ihtiyacı var” diyen İTO Meclis Üyesi Mehmet Tufan Mut, ülkemizin enerji havuzunda LPG’nin önemli bir alternatif sunduğunu söyledi. Evlerde, sanayide ve otomobil yakıtı olarak kullanılan LPG’nin, verimliliği ve çevreciliği ile daha fazla tercih edilen, geleceğin temiz dünyasına katkıda bulunan bir enerji kaynağı olarak görüldüğünü anlatan Mut, “Arz güvenliği, taşıma ve kullanım alanındaki önemli avantajları sebebiyle LPG, dünyada hemen her ülkenin enerji havuzunda stratejik bir değere sahip“ dedi. Mut, AB Komisyonu’nun, geçtiğimiz Ocak ayında uzmanlara hazırlatarak yayınladığı ‘Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu’ ile 2050 yılına kadar petrole alternatif yakıtlar üzerine öngörülerini kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. Raporda, 40 yıllık ömrü kalan petrole karşı, sürdürülebilir enerji kaynağı alternatiflerinin ana nedenleriyle sıralandığını anlatan Mut, “Bu rapor, karbon emisyonlarını 2020 yılına kadar yüzde 20, 2050 yılına kadar yüzde 80-95 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri için bir yol haritası niteliği taşıyor. LPG’yi evde, sanayide, tarım alanlarında tüplü ve dökme; otogaz alanında ise önemli bir alternatif yakıt olarak kabul eden AB, 2020 yılına kadar otogaz kullanımını 3 kat artırmayı amaçlıyor. Bunun için teşvik edici adımlar da atıldı” diye konuştu.
İTO’nun, taksisini seçmek üzere bugünlerde yürüttüğü bir kampanyaya atıfta bulunan Mut, seçilecek taksi kadar yakıtının da çevreci olmasının önemine vurgu yaptı. Mut, LPG’nin benzinden, dizelden ve elektrikten daha çevreci olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün dünya, metropollerde ulaşım kaynaklı egzoz emisyonlarını düşürmek için büyük çabalar harcıyor. Her gün on binlerce taksi kentlerimizde milyonlarca kilometre yol kat ediyor. Dolayısıyla bu sadece İstanbul’un bir seçimi olmayacak. İstanbul, bu seçimi ile hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olma fırsatı yakalayacak. O nedenle yalnız İstanbul’un değil, Türkiye’nin taksisi LPG’li olsun diyoruz.”
* * *
Otogaz dönüşüm servisleri yakın takibe alınmalı
Otogaz dönüşü münün Sanayi Bakan lığı’nın belirlediği standartlarda yapılması gerektiğini vurgulayan Komite Başkan Vekili Asım Şafak, buna göre TSE HYB belgesi olmayan yerlerin otogaz dönüşümü yapmasının mümkün olmadığını hatırlattı. Standardlara uygun olmayan ve eğitimsiz elemanlarla yapılacak bu dönüşümlerin halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atabileceğine dikkat çeken Şafak, “Bu yüzden Bakanlık otogaz dönüşüm servislerini yakın takibe almalı. Sanayi İl Müdürlüğü ekipleri, bulunduğu illerde denetim yapmaya başlamalı ve bu işyerleri hakkında cezai işlem başlatmalı” uyarısında bulundu. Şafak, imalatçı ve ithalatçı firmaların internet sitelerinde yetkisiz yerlerin bayi olarak yayımlandığını, bu durumun da tüketiciyi yanılttığını belirterek, merdiven altı dönüşümün önlenmesi için bu konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini kaydetti.
* * *
Vergiler fiyatları artırmıyor
Basında akaryakıt ve LPG ürünlerindeki yüksek fiyat oluşumunun sebebinin vergilere bağlandığı yönündeki beyanları üzüntü ile karşıladığını söyleyen İTO Meclis Üyesi Yılmaz Cömert, bunun doğru olmadığını belirtti. Vergilerin nispi değil, maktu olduğunu hatırlatan Cömert, yapılan bir çalışma sonucuna göre 2004 yılında sektörlerin serbest piyasa ekonomisine geçmeden önce fiyat içersindeki vergi payı yüzde 70 iken, günümüzde bu oranın yüzde 67 olduğunu dile getirdi. Tamamı ithal ve fiyatları kontrol edilemez ürünler için vergi oranlarının yüksekliğinden bahsedilmemesi gerektiğine işaret eden Cömert, yüksek vergi konusunu akaryakıt ve LPG sektör şirketleri ile bayilerin devamlı gündeme getirmelerinin de düşündürücü olduğunu kaydetti.
Otogaz sistemine dönüşümde dikkat edilecek en önemli hususu, kit olarak algılanan aparatın güvenli marka olması ve değişimi standartlara uygun yapacak servisler şeklinde açıklayan Cömert, sektörün bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Kalorilik bazda değerlendirildiğinde, değişim maliyetleri de dikkate alındığında LPG’nin doğalgazdan daha ucuz olduğunu belirten Cömert, “Günümüzde otogaz litre fiyatı benzine göre yüzde 30 daha ucuz. Ayrıca LPG ürününün sanayinin ısıl işlemlerinde buhar elde etmede kullanıldığı da bir gerçek” diye konuştu.
“LPG sektörünün özellikle tüp/gaz segmentinde Avrupa ülkeleri içerisinde en yüksek satışı olan ülkeyiz” diyen Cömert, Avrupa ülkelerinde tüp/gaz satışı ve dağıtım sisteminin çok farklı olduğu açıklamasını yaptı. Türkiye’de sayıları 67’ye ulaşan dağıtım şirketinin faaliyette bulunduğunu anımsatan Cömert, 29 Avrupa ülkesinin tamamında bu kadar dağıtım şirketi olmadığını anlattı.
* * *
http://www.ito.org.tr/wps/portal/gazete-detay?WCM_GLOBAL_CONTEXT=ito_portal_tr/ito-portal/gazete/gzt-2011/gzt-2011-4/gzt-2011-4-22/eb2d96004696c052bbc7ff577e37d660
Aracima tup taktiracagim fiyat alabilir miyim
aracınızın marka ve modeli nedir .. detaylı fiyat listemiz https://www.candanmuhendislik.com.tr/fiyat-listesi sayfasında..